Nu we weten wat duurzaam is, en hoe we daar zelf aan bij kunnen dragen, willen we natuurlijk wel weten welke horeca in Alkmaar dat ook belangrijk vinden. Een paar zaken die hier zeker in opvallen zijn volgens ons ECHT Alkmaar, Soepp, Thup’s, Fermento en Sencha. We hebben hierbij gelet op de hoeveelheid biologische producten die ze gebruiken, in welke mate vlees en zuivel een rol spelen op de menukaart en of er gebruik gemaakt wordt van lokale producten.
Bij Soepp is alles biologisch, ze gebruiken weinig zuivel en vlees.
SOEPP heeft heerlijke zelfbereide soep, goed brood en duurzame koffie. Wat Soepp nog een beetje extra duurzaam maakt is dat bijna alles in deze zaak, zoals het vintage meubilair, te koop is.
ECHT Alkmaar gebruikt zoveel mogelijk biologische producten, bereidt het meeste zelf en maakt gebruik van producten uit de buurt. Net als Soepp schenken ze eerlijke, biologische koffie. En er is meer dan genoeg keuze voor mensen die geen vlees en/of zuivel willen eten.
Fermento, die een uitgebreid aanbod brood en gebak uit eigen bakkerij verkoopt, is ook helemaal biologisch. Daarnaast gebruiken ze bij Fermento lokale producten, zoals het meel van een meelmolen uit de buurt. In hun producten gebruiken ze wel vlees en zuivel. Wat bijzonder is aan Fermento is dat hier mensen met een beperking kunnen werken, wat op zichzelf natuurlijk ook weer een duurzame manier is om met de mensen in onze maatschappij om te gaan.
Bij lunchstore Sencha in de Koorstraat kun je lunchen en hierbij iets kiezen uit een vitrine met heerlijke huisgemaakte taarten en andere lekkernijen. Daarnaast hebben ze ook allerlei artikelen om je huis mee te verfraaien. Het grootste deel van de ingrediënten die er worden gebruikt zijn biologisch en komen deels van lokale leveranciers.
Bij Thup’s, de pizzabakkerij waar ze echte Italiaanse pizza’s maken, gebruiken ze ook zoveel mogelijk biologische producten. Heel goed natuurlijk, maar ook hier vinden we minder duurzame ingrediënten in de gerechten, zoals vlees en zuivel.