Soepp in de Hekelstraat in Alkmaar is eigenlijk al weddingplannend ontstaan…
Annemijn ging trouwen en Sophie was haar weddingplanner. Het klikte meteen. En al pratend en filosoferend, hadden ze eerder een gekke winkel annex gezond en biologisch eettentje bij elkaar verzonnen dan een bruiloft. Ook die is er uiteindelijk gekomen, maar pas een paar maanden na de opening van één van de meest creatieve en lekkerste tentjes in Alkmaar.
Het duurde een tijdje voordat wij Soepp echt ontdekten. We hebben het wel een jaar nu eens links en dan weer rechts laten liggen. Vooral vanwege de naam, die suggereert dat je er alleen maar soep kunt eten. Wij lunchen dolgraag buiten de deur (kun je wel drie of vier keer doen tegen één keer ’s avonds uit eten) maar Ari houdt helemaal niet van soep. Hij eet het wel als we een vastendagje doen, maar dan puur voor de gezondheid.
Totdat iemand ons, ongeveer een jaar geleden, vertelde dat je bij Soepp zulke heerlijke gebakjes kon eten, zonder gluten en zonder suiker!!! Hè? Bij Soepp????
Ja, bij Soepp!!!
Dus wij proberen natuurlijk; en inderdaad! De vitrine was gevuld met de heerlijkste en prachtigste gebakjes. Ook glutenvrij en suikervrij, vaak op basis van noten (dus helemaal zonder granen) maar desgewenst, voor degenen met een notenallergie, ook helemaal zonder noten.
De mini gebakjes van Holy Nut uit Amsterdam zijn werkelijk plaatjes! Wel een beetje prijzig, maar dan kun je dus wel even heerlijk snoepen zonder schuldgevoel.
Daarnaast is er gebak van maalderij de Gouden Engel in Koedijk, waar sinds kort de dochter van de eigenaars, die banketbakker is, de heerlijkste koekjes en gebakjes maakt. Ook zonder tarwe en, op verzoek, zonder suiker. En sinds een tijdje experimenteert Annemijn ook zelf in de keuken met gebak zonder suiker, zuivel en granen.
Alles bij Soepp is vers en zoveel mogelijk van duurzame biologische ingrediënten. Daarover waren Annemijn en Sophie het van het begin af aan helemaal eens.
Dus ook de soepen (elke dag wel vier of vijf andere soorten) zijn gemaakt van verse biologische ingrediënten. Je krijgt er een snee zeer smaakvol speltdesembrood bij met een superlekkere korst én met humus of kruidenboter.
En gelukkig voor de mensen die niet zo dol op soep zijn, staan er ook een paar andere heerlijkheden op het schoolbord. Zoals bijvoorbeeld een goed gevulde couscoussalade of een broodje super gezond. Maar er staat ook regelmatig een stoofpotje op het menu. Goed idee voor de koopavond, als ze tot 21.00 uur open zijn. Al kun je er trouwens ook op andere dagen ’s avonds een soepje eten, want ze zijn op dinsdag, woensdag en vrijdag tot 19.00 uur geopend in plaats van 18.00 uur.
Om het concept voor Soepp helemaal te krijgen zoals zij dat wilden, hebben Sophie en Annemijn inspiratie opgedaan in onder meer Amsterdam. Het pandje aan de Hekelstraat hadden ze toen al op het oog. “Dat hebben ze voor ons vastgehouden,” vertelt Annemijn enthousiast, “want we waren hier helemaal verliefd op!”
En dat is te begrijpen. Het oude winkeltje met bakstenen muren, is ingericht met grotendeels tweedehands spulletjes. En alles waar je op en aan zit en alles wat je ziet, is ook te koop. Dat lijkt me nog een hele organisatie. Annemijn vertelde dat ze ’s morgens, na een dagje vrij, wel eens binnenkomt en opeens ziet dat er een kast weg is, of een hele tafel al dan niet met stoelen… Dan moet je daar dus weer iets nieuws voor gaan zoeken. Maar dat is waarschijnlijk ook het leuke van op deze manier ondernemen. Er is voldoende afwisseling en je loopt altijd wel weer tegen nieuwe gekke dingen aan. En de dames doen het met liefde, inclusief elke dag beginnen met stoffen… Dat heb je in zo’n oud pandje met bakstenen wanden…
In onze eetkeuken hangt een etalagelamp met de afbeelding van een koffiekopje. Die wilden we meteen hebben, toen we hem een tijdje geleden bij Soepp aan de muur zagen hangen. Ook voor originele cadeautjes ben je hier ook aan het goeie adres. Toen wij er een keertje een soepje en een stoofpotje aten, vlak voordat we naar een feestje gingen van een vriend, namen we een schattig doosje mee met daarin een complete een piratenuitrusting, goed voor een avondje verkleedlol voor jong en oud.
Aan de wanden een heleboel van die huilende weeskindjes-schilderijen. Het verhaal gaat dat je er daar altijd meer dan één van aan de muur moet hebben. Als je er slechts één hebt, vertelde Annemijn, dan is het een vloek voor je huis. Maar als je de weeskindjes bij elkaar brengt, dan maak je ze gelukkig en is het een zegen.
Ik heb er gisteren weer heerlijk geluncht met een vriendin met wie ik veel samenwerk. Zij had broccolisoep met blauwe kaas en ik Alkmaarse kaassoep met walnoten (zie foto). Allebei een thee met verse munt en gember vooraf en een koffie na. Zo lekker gezeten én gegeten!
Ik besloot een verantwoord gebakje mee te nemen voor thuis om ’s avonds te delen bij de thee. De Key lime pie, gemaakt door Annemijn zelf.
Maar doordat we zo lekker aan de praat waren, vergat ik het helemaal te betalen…
Gelukkig kwam ik daar honderd meter verder achter, toen ik Ari belde en hem het gebakje in het vooruitzicht stelde. Gauw terug gehold. Annemijn had het nog niet eens gemerkt…