Al vaker zag ik SOEPP in Alkmaar voorbij komen op Instagram, maar ik was er nog nooit geweest. SOEPP zit een klein beetje verscholen in de binnenstad van Alkmaar, waardoor je er niet direct langsloopt als je in de stad bent (althans, ik niet ;-)). Het straatje waarin SOEPP gevestigd is het laatste jaar gegroeid en je vindt er leuke en niet-doorsnee winkeltjes. SOEPP past er naar mijn mening prima tussen!

Soepp Alkmaar – het concept

Het leuke aan het concept van SOEPP is dat het niet alleen een lunchtentje is, maar ook een vintage winkeltje. Zo ongeveer alles wat er staat is te koop! Heb je dus tijdens het eten een leuke vaas op tafel staan, dan kun je die er gelijk bij afrekenen :-). Daarnaast vind ik persoonlijk de inrichting ook heel erg leuk. Verschillende tafels met verschillende stoelen eromheen, leuke schilderijtjes aan de muur en mooie vintage accessoires vind je door het hele restaurantje. Het geeft wel een soort huiskamergevoel!

Soepp alkmaar

Het eten

Soepp alkmaarMaar, waar het uiteindelijk natuurlijk om draait, is natuurlijk het eten! SOEPP heeft elke dag drie tot vijf wisselende huisgemaakte soepen op het menu staan en een salade. Verrassend hé, met zo’n naam! 🙂 Omdat het menu dagelijks wisselt, worden ze elke dag op het krijtbord geschreven en staan ze dus niet op het menu. Toen wij er kwamen, waren alle vijf de soepen vegetarisch en twee of drie hiervan zelfs vegan! Persoonlijk vind ik dit een groot pluspunt, het is beter voor het milieu, het dierenwelzijn, in zekere mate de gezondheid en ik denk dat hier de laatste tijd ook meer vraag naar is gekomen.

Je kunt bij SOEPP terecht voor ontbijt, lunch en een daghap, maar ze hebben ook zoete tussendoortjes voor bij de koffie. Wij gingen voor een lunch. Qua drankjes vind ik SOEPP erg leuk; een standaard cola light kun je er niet krijgen, maar ze hebben een groot assortiment aan eerlijke koffie, fruitsapjes van 100% fruit en biologische frisdranken. Deze laatste bevatten naast koolzuurhoudend water en vruchtensap, ook een aardige hoeveelheid (biologische riet-)suiker. Het is dus nog steeds niet zo dat je dit met een gerust hart achter elkaar door kan drinken, maar dit zijn de enige ingrediënten en deze zijn in elk geval natuurlijk en ook een stuk minder dan de reguliere frisdrank.

De soepen worden huisgemaakt en zijn suikervrij. Normaal wordt er bijvoorbeeld suiker gebruikt om tomatensoep mee op smaak te brengen, bij SOEPP worden bijvoorbeeld wortels gebruikt. Dit zijn zoete groenten die ook hun zoete smaak afgeven waardoor je dus geen suiker nodig hebt! Als je met extra groente de suiker kan vervangen (minder calorieen en meer vezels!) dan ben ik hier een groot voorstander van. Iets meer weten hoe het zit met suiker in de voeding en het lichaam? Lees hier het suikerdossier van I’m a foodie!

Soepp alkmaar

Mocht je bang zijn dat je aan een kommetje soep niet genoeg hebt, wees niet bang 🙂 De soepen worden geserveerd in een klein soort pannetje en kunnen absoluut een maaltijd soep genoemd worden. Wij hadden de wortelsoep met zoete aardappel en gember en de Marrokaanse kikkerwertensoep met couscous. Beide hele mooie dikke soepen en heerlijk smaakvol. Daarnaast worden de soepen geserveerd met spelt-desembrood en hummus of kruidenboter. Spelt-desem vind ik zelf ontzettend lekker, maar qua vezels bijvoorbeeld, is het eerder belangrijk om voor een volkoren variant te gaan. Ik kreeg een stukje wit en een stukje bruin. Het belangrijkste bij brood, is niet wat veel mensen denken de kleur (de regel hoe donkerder hoe beter gaat bij brood helaas niet op) maar de term volkoren.

Gezien de gezondheidshype van speltbrood van de laatste tijd kan ik me wel goed inbeelden waarom ze voor speltbrood zijn gegaan en ik denk dat ze hiermee dan ook veel mensen tevreden stellen. Dat lekkere spelt-desembrood wordt geserveerd met huisgemaakte hummus of kruidenboter en zijn beiden ook erg smakelijk. Wil je een gezonde keuze maken dan kun je het best voor hummus kiezen, deze bevat minder vet en meer eiwitten in vergelijking met kruidenboter.

Al met al: kun je gezond (en lekker!) lunchen bij SOEPP in Alkmaar?

Ik zeg absoluut! De soepen worden huisgemaakt en zijn dus vers en zonder rare toevoegingen. Ze bevatten een grote hoeveelheid groenten en dus ook veel vezels, vullen goed en zijn met recht een goede maaltijdsoep te noemen. Daarnaast een broodje met hummus en je zit gegarandeerd de hele middag vol. De soepen die wij aten waren heerlijk. De wortelsoep met gember was zoet van de wortel en de zoete aardappel en een beetje pittig door de gember die je goed kon proeven. De Marrokaanse kikkererwtensoep was lekker op smaak gebracht met ras el hanout en vulde ontzettend door de couscous, kikkererwten, courgette en aubergine dat erin zat.

Een soepje met broodje kost slechts € 6,50 wat betekent dat je met zijn tweeën én een drankje voor nog geen twintig euro klaar bent! Ik kom hier zeker vaker terug.

SOEPP is gevestigd in de Hekelstraat 31 in Alkmaar en heeft ruime openingstijden. Vergeet ze niet te volgen op Instagram of Facebook om de soepen en de spullen eens te checken!