Morgen zijn we om 8:30 uur open

Contact

Een bedrijf beginnen zonder geld

Blog / 30 April 2019

Je droom beginnen zonder geld…..

Al vanaf dat ik mij kan herinneren wil ik al een eigen bedrijf. Als kind speelde ik Hotel Dendermode (GTST) bij mijn oma op zolder en zodra ik mocht werken in de horeca deed ik dat! Ik spijbelde zelfs van school zodat ik terras kon lopen bij de Kaasbeurs op het Waagplein. Toen ik bij Atlantis mocht werken was ik zo super trots, ik werkte als WC meisje (mijn best verdiende baan ever!), postermeisje en heel af en toe mocht ik stiekem achter de bar.

De leukste wc meisjes van Atlantis!

Na mijn mavo heb ik de opleiding Uitvoerend Horeca Ondernemer gedaan in Amsterdam een 3 jarige opleiding waarvan ik het laatste jaar in Schotland heb afgemaakt. Verliefd werd ik en ben ik nog steeds op dat land. Edinburgh is mijn tweede thuis. Vanaf dag 1 was het raak, de geur, de mensen, de gebouwen, de natuur (ohhh ik moet weer snel heen!) 4,5 jaar ben ik blijven hangen en het heeft mij echt gemaakt tot wie ik nu ben!

Mijn tweede thuis Edinburgh

De mobiele bartender!

Vanaf mijn 22ste woon ik weer in Alkmaar ik dacht toen echt “hier blijf ik niet lang hangen…” Naast werken in de horeca had ik verschillende kleine bedrijfjes zoals de Mobiele Bartender & Wedding and Partyplanner by Sophie. Het was allemaal heel leuk maar niet echt een succes… Inmiddels was ik moeder geworden (dus toch in Alkmaar blijven hangen) en het nachtwerk eigenlijk een beetje zat dus mijn zoektocht begon. Wat wil ik?

Weddings by Sophie

Samen met vriendinnen ging ik lege panden bekijken, dromen over wat wel en niet kon, van hele grootste plannen tot hele kleine ideeën. In eerste instantie met zijn drieën, hadden we ook samen wat startgeld en konden we flink door fantaseren, helaas was het voor hun niet het juiste moment om er mee door te gaan en dus gingen de plannen ook niet door.

Maar wat heb je eigenlijk nodig om voor jezelf te beginnen??????? Vooral het geloof in jezelf.

Ondertussen was ik bezig met het plannen van de bruiloft van Annemijn en Mathijs en droomde ik verder over mijn eigen bedrijf. Ik liep langs het prachtige pand op de Hekelstraat 31 waar het bordje te huur op het raam hing en ik ging gelijk naar binnen… Het was op dat moment een kapsalon (Cuts for glory, mijn lieve buurvrouw) en mocht gelijk overal kijken van Joyce, wat een ideaal pand!! Er zat al een keukentje in, een wc, waterleidingen (toen voor de kappersstoelen nu voor de bar) , een tuintje… ik was verliefd! Ik belde de makelaar en vertelde hem dat ik het ging doen… zonder er echt over na te denken hoe.. haha

Ik had 2 maanden voordat de sleutel overdracht plaatsvond en ik dus 3 maanden borg en een maand huur moest betalen……. Ik had gelukkig wel 3000 euro spaargeld het is in ieder geval iets 😉 Op een avond was ik bij Annemijn thuis vanwege de bruiloft en vertelde ik aan het einde van de avond over het pand ik liet de foto’s zien en ze was mega enthousiast en begon gelijk mee te fantaseren. Ze werkte in het onderwijs en had op dat moment eigenlijk ook wel heel erg veel zin in een nieuwe uitdaging! Ik vertelde haar dat ik het liever ook met zijn tweeën of meer wou beginnen. We dachten er niet langer over na en gingen samen verder! Alleen hadden we nog niet echt een startkapitaal want Annemijn had natuurlijk haar bruiloft die er aan zat te komen.. We hadden besloten om een bank rekening courant te openen, dan mag je rood staan alleen is de rente wel erg hoog. Om zo’n rekening te openen heb je een Ondernemers plan nodig. Gelukkig had ik die al vaker geschreven voor mijn opleiding dus dat was te doen. We kregen een rekening waar we 10.000 euro rood mochten staan.

Open binnen 6 weken met een startkapitaal van 13.000.

Het begin…..

Als je niet veel geld hebt om een bedrijf te beginnen kijk dan om je heen naar wat je wel hebt, door jarenlang in de horeca gewerkt te hebben had ik veel contacten zoals bijvoorbeeld met mijn koffieleverancier! Hij heeft een prachtig koffie apparaat neergezet die we pas over 6 maanden hoefden te betalen, ook hadden we heel veel vrienden en familie (zwager John, die alles heeft geschilderd!!) die kwamen helpen. Op 5 mei 2014 kregen we de sleutel en ons eerste weekend open was KAESKOPPENSTAD het tweede weekend van juni. Voor die tijd gingen we naar de IJhallen om meubels te kopen en hebben we verder wat spulletje bij de kringloop gedaan. Onze grootste kosten waren op dat moment de huur en borg, en het keuken apparatuur. Die 10.000 was snel op! Het eerste weekend was zo’n mega succes… We hadden twee grote pannen soep (De kaassoep en een zoete aardappel, kerrie kokossoep) van allebei 50 liter binnen no time verkocht. Ook was onze tafel en 6 stoelen gelijk het eerste weekend verkocht……

Wat een succes…..

Onze eerste pers foto

Yes we hadden weer geld om te investeren!!!!!!! En zo is het eigenlijk altijd gegaan, zodra we ook maar een euro verdiende ging die weer in het bedrijf…. pas een jaar later durfde Annemijn en ik er een beetje geld uit te halen maar dat was nog steeds niet te vergelijken met het loon als je in loondienst bent.

Lange adem….

Ik zeg niet dat dit de makkelijkste manier van ondernemen is, je hebt een hele lange adem nodig… Het is wel fijn dat je niet gelijk een groot risico loopt. Ik vind het een fijne manier van ondernemen: het geld wat ik niet heb kan ik ook niet uitgeven ook leer je heel goed om te gaan met budget en waardeer je de simpele dingen van het leven. “Heb ik dit echt nodig?” is een vraag die ik heel veel stel.

Inmiddels ben ik 5 jaar verder… Annemijn is na ruim 2 jaar uit SOEPP gestapt en verder gegaan met haar liefde voor het onderwijs en heeft een 3e dochter! Ben je benieuwd naar de stappen die ik heb gemaakt lees dan mijn volgende blog!!! Daar ga ik schrijven over mijn keuzes die ik gemaakt heb om te groeien, waarom ik in het begin overal JA tegen zei en nu dus niet meer, en of ik nou eindelijk wat meer loon uit SOEPP kan halen 😉

Bedankt voor het lezen en laat vooral weten wat je graag wilt lezen en weten! (ik heb tijd over…)